Movisie heeft een bundel samengesteld met vijftien positieve en krachtige voorbeelden van methoden om de menselijke maat weer terug te brengen bij instituten en organisaties.
Op 28 juni overhandigde directrice Saskia Keuzenkamp samen met econoom Marcel Canoy en psycholoog Sandra Van Dijk de bundel aan demissionair premier Mark Rutte. Deze toonde zich na de desastreuze toeslagenaffaire een bevlogen pleitbezorger van de menselijke maat. ‘Momentum voor de menselijke maat’ is bedoeld om Rutte te inspireren en zicht te bieden op bestaande initiatieven en toegepaste methoden.
Een van de voorbeelden die in de bundel zijn opgenomen, is de werkwijze Van Overleven naar Leven. Catelijne Akkermans van Eropaf! doet onderzoek naar de effectiviteit van deze methode, die na een tijdje proefdraaien inmiddels is opgenomen in de werkwijze van de Amsterdamse buurtteams. De aanpak is bedoeld voor huishoudens die vastlopen op meerdere levensgebieden en die hun vertrouwen in officiële instanties vaak hebben verloren.
Movisie, een kennisinstelling zonder winstoogmerk, heeft al vele jaren expertise ontwikkeld op het vlak van de menselijke maat. De bundel bevat artikelen die inzicht geven in het vormgeven van die menselijke maat in het sociale domein en het zorgdomein. Waar moet je als uitvoeringsorganisatie, gemeente, cliënt- of belangenorganisatie oog voor hebben als je hiermee aan de slag wilt? Wat is vanuit het perspectief van burger of cliënt cruciaal? Waar schuurt het? En waarom is Den Haag nu aan zet?
Instituties worden aangezet tot efficiëntiedenken, schaalvergroting, protocollering en automatisering. De voorbeelden in deze bundel laten dan ook zien dat het lang niet altijd zo gemakkelijk gaat met de menselijke maat. Deze bundel wil een aanzet bieden voor overheden en organisaties om meer oog te ontwikkelen voor de behoeften van de burger.
Foto: David van Dam