Werken vanuit vertrouwen helpt mensen weer op weg

ZonMW is begonnen met een reeks podcasts getiteld ‘Beweging in kwetsbaarheid’, gericht op een inclusieve samenleving voor mensen met een psychische kwetsbaarheid. De derde podcast uit de reeks, van 25 maart 2021, gaat over het thema ‘bestaanszekerheid’. We praten hierover met Jet Bussemaker (Raad voor Volksgezondheid en Samenleving) en Anke Jansen (Housing First).

Als er één ding essentieel is om te kunnen meedoen, is het wel bestaanszekerheid. Onzekerheid over een dak boven je hoofd, zinvolle dagactiviteiten en een sluitend ‘huishoudboekje’ zonder schulden. Dat alles beperkt de ‘mentale ruimte’ die je voelt om je eigen weg te vinden. Bestaanszekerheid is daarom het fundament voor een inclusieve samenleving.

Beluister de podcast hieronder.

In een interview naar aanleiding van de podcast gaf Catelijne Akkermans van Eropaf! haar eigen visie op ‘Bestaanszekerheid’. Ze zat aan tafel, samen met straatadvocaat Frank van der Schee en Ralf Embrechts, directeur van MOM Tilburg (Maatschappelijke Ontwikkelings Maatschappij). Gedrieën bogen ze zich over de vraag: hoe zorgen we ervoor dat mensen in kwetsbare posities weer echt kunnen aansluiten?

Akkermans: ‘Er gaat vanuit allerlei goede bedoelingen van alles mis en systemen duwen mensen soms steeds verder in de put’. Wil je het hele interview lezen, klik dan hier.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *