Energiearmoede

Een journalistiek onderzoek naar oorzaken, impact en oplossingsrichtingen van energiearmoede

De cijfers liegen er niet om: volgens TNO kunnen 700.000 gezinnen hun gas en licht nu of in de nabije toekomst niet of nauwelijks betalen vanwege de snel stijgende energieprijs en omdat huishoudens met lage inkomens meestal niet kunnen investeren in duurzame energie.

Wat speelt er

Ongeveer de helft van de Nederlanders heeft geen vast contract voor gas en elektra en is per 1 januari 2022 geconfronteerd met een prijsverhoging. Gemiddeld genomen zijn mensen zo’n 30% meer gaan betalen aan elektriciteit en 60% meer aan gas.

De compensatie, 400 euro bij gemiddeld gebruik en 200 euro extra voor mensen met een uitkering of inkomen op het minimumniveau schiet tekort als mensen in een slecht geïsoleerde woning wonen of een groot gezin hebben. Het slechtste af zijn mensen die een nieuw contract moeten afsluiten, bijvoorbeeld omdat zij na een scheiding verhuizen of omdat de energieleverancier failliet is. Voor hen ligt de gasprijs al gauw rond de 2 euro per vierkante meter (dit was 50 cent).

Rapportage

Met deze journalistieke rapportage schetsen Martin Zuithof en Ans Oudejans een beeld van de ernst van energiearmoede. Ze laten zien hoe sociaal professionals, burgerinitiatieven en branche- en belangenorganisaties tegen het vraagstuk aankijken, welke praktijksituaties zij tegenkomen en welke oplossingen zij voor zich zien. Oplossingen die, ondanks dat ze om een langere adem vragen, simpelweg niet meer uitgesteld kunnen worden.

Klik hier voor het volledige rapport (PDF – 31 pagina’s)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *