Clyde Gerad: ‘Het is niet zo dat we allemaal het zelfde probleem hebben. Maar we hebben wel een probleem.’

Clyde is enthousiast over Eropaf! Ondersteuning. Zijn financiën worden nu afgehandeld en hij krijgt iedere week een bedrag om van te leven. Hierdoor heeft hij meer balans in zijn leven en zijn gebruik blijft beter onder controle. ‘Ik heb een bepaalde rust voor mezelf opgekweekt.’

‘Ik zat eerst bij een organisatie, ik zal de naam niet noemen, zij behartigden mijn zaak. Maar het liep zó fout! Want zij namen teveel mensen aan. En daardoor konden ze het bos niet meer door de vingers zien. Zo gingen mijn boetes en bepaalde betalingen, die gingen opstapelen.’

Clyde is overgestapt naar Eropaf! Ondersteuning. Hij had erover gehoord van een vriend. Toen hij voor het eerst langsging, werd hij naar eigen zeggen ‘heel lief ontvangen’. Clyde: ‘Weet je, het gaat erom: hoe behandel je mensen?’

‘Want ik, als particulier, als ik niet gehoord word, dan kruip ik in mijn schild en dat mag niet. Want ik ben geen schildpad.’

Elke week zeventig euro

Clyde is lang en slank, op zijn hoofd een groen honkbalpetje. Zijn kleurige kleding steekt mooi af tegen zijn donkere huid. Hij heeft het postuur van een basketballer, maar als hij loopt, zie je dat zijn ene been niet goed meewerkt, die blijft gestrekt. In zijn appartement staat niet veel: een wasrek, een bank, een eettafeltje en een grote televisie die -zonder geluid- aan blijft staan tijdens het gesprek.

‘Ik krijg elke week zeventig euro en ik vind dat echt fijn. Dat ik begeleid word en dat alle dingen netjes afgehandeld worden. Ja, ik heb nog openstaande schulden. Daarom vind ik het fijn om mijn financiële situatie uit handen te geven. Geen zorgen? Nou… zorgen zijn er altijd.’

‘Ik heb in verslavingsklinieken gezeten, voor mijn alcohol en mijn weed. Maar die therapie werkte nooit voor mij, want ik had altijd weer een terugval: met bier, met weed, met sigaretten.’

Genieten van het leven

Een paar dagen geleden is hij vijftig geworden. Hij heeft nu wat meer rust in zijn leven en daardoor heeft hij minder uitspattingen.

‘Op een gegeven moment dacht ik: ieder mens geniet, op de manier waarop ze zelf willen. Want we gaan allemaal eraf. We gaan allemaal dood. Dus je moet genieten van je leven. Maar als je 10 biertjes per dag drinkt of 15 jointjes op een dag, dan ben jij de mindere van de maatschappij. Daarover heb ik een tijd nagedacht: wat wil jij eigenlijk? Hoe wil jij jouw leven verrijken?’

‘Ik was het zat bij die andere organisatie, want het lukte bij hen niet om van mijn schulden af te komen. En ook die klinieken was ik zat. Ik dacht: “Nee, ik doe het zelf! Ik ga zelf mijn eigen dingen regelen”.’

En nu?

‘Nu gaat het me heel goed. Ik moet het je beamen: ik voel me goed. Ik blow nog wel, maar niet meer zoals vroeger. Dat je zoiets had van: ik moet naar de coffeeshop. Ik kan nu gewoon drie dagen binnen blijven. Echt waar. Ik heb een bepaalde rust voor mezelf opgekweekt.’

Hij loopt even naar het toilet en komt terug met een blikje bier. Hij wijst op het meubilair in de woning. ‘Kijk. Eropaf! heeft al deze spullen voor mij kunnen bemachtigen. Ze zijn gaan kijken welke noodfondsen ik kon krijgen. Ik had eerst helemaal niks. Ik sliep op de grond. Ik wist niet hoe ik aan geld voor spullen moest komen.’

Waterschade

‘Ik heb een overstroming gehad. Twee jaar geleden. De afvoer zat helemaal vol met vetten van boven. En dat kwam allemaal bij mij de gootsteen uit.’

‘Ik was niet thuis toen het gebeurde. Ik was mijn vader bezoeken. Ik was drie dagen bij die man. Toen ik terugkwam, stond het zó hoog (wijst hoogte van ca. 20 cm. aan). Mijn bank, alles! Allemaal waterschade.’

‘Mijn bankstel heb ik weg moeten gooien. Mijn bed ook. Ik heb 2,5 jaar op de grond geslapen. Ik had een matras op de grond. Ik had geen bank, niet eens een tafel, niet eens een bed. Alles!’

Hij trekt ondertussen zijn biertje open. ‘Ik heb een heleboel jaren stress gehad. Echt stress. Slapen op de grond. Dat soort dingen. Nu is dat veel minder! Echt waar. Serieus.’

Hoe komt het dat je nu zo’n balans hebt gevonden?

‘Dat komt door Eropaf! Want toen ik met die dame sprak, merkte ik al: deze vrouw heeft veel rust. Ik kon daar meer kwijt dan ik bij die vorige organisatie kwijt kon. Dus mijn effort ging veel meer naar Eropaf! Ik vind het een top organisatie. Ik heb al gevraagd: kan ik niet bij de organisatie komen? Om mensen te ronselen, zeg maar. Dat ze goeie begeleiding krijgen. Dat ze zich vrij voelen, net zoals ik mijzelf nu vrij voel.’

Heb je je verslaving beter in de greep gekregen nu je meer rust hebt?

‘Ja, dat gaat veel minder. Want stress geeft meer gebruik. Dan ga je toch je huis uit en op een gegeven moment sta je op de hoek van de straat je biertje te nuttigen. Wat je dan krijgt, is dat een politieman tegen je zegt: je mag hier geen bier drinken. Oké, dus: 109,- euro boete. En dan een volgende keer: 109,- boete. En dan weer. Jonge jonge jonge.’

‘Iemand die niet weet hoe het in elkaar zit, die zegt misschien: je kan toch ook thuis je biertje drinken? Maar… je gaat het naar de straat brengen. Thuis zitten is confronterend, want de muren komen op je af. Vooral als je alleen bent.’

Ben je meer gevoelig voor stress dan anderen?

‘Iedereen is gevoelig voor stress! Het gaat om, laten we zeggen 8 miljoen mensen.  Al heb je een koopwoning, of een auto; je hebt stress!’

Hoe komt het dan dat het voor jou nodig is om te gebruiken?

‘Vallen we weer op de stress. Want de stress is echt hoog, hè? Vooral in dit gebouw, in deze flat heb je misschien 15.000 mensen, daarvan zijn er 10.000 mensen die echt stress hebben. De rest werkt voor hun geld, hebben hun leven op orde. Maar ik weet zeker dat er in dit gebouw zo’n zes- tot achtduizend zijn die zijn aangesloten op het DWI.’

‘Het is niet zo dat we allemaal het zelfde probleem hebben. Maar we hebben wel een probleem. En dat probleem moet erkend worden.’

En nu je bij Eropaf! zit, heb je pas het gevoel dat je probleem erkend wordt?

‘Ja! Nu voel ik me vrij. Nu voel ik me een mens. Serieus!’

‘Want als je niet gehoord wordt, dan ga je tegenstribbelen. Maar ik als mens wil gehoord worden. En daar botst het. En dat doet Eropaf! heel goed. Echt heel goed.’