‘Van Overleven naar Leven’

In Amsterdam verkeren veel huishoudens in een situatie waarin zij meer bezig zijn met overleven dan leven. Daarom is in 2018 in Geuzenveld-Slotermeer gestart met de pilot Van Overleven naar Leven (VONL). SEZO, de Amsterdamse maatschappelijke dienstverlener, voert dit project uit, in samenwerking met Stichting Eropaf!, Impuls en de Hogeschool van Amsterdam. Deze bewezen aanpak is onderdeel van de Amsterdamse maatwerkmethode voor huishoudens met complexe problemen.

VONL is een succesvolle aanpak voor huishoudens met financiële instabiliteit en schulden, die vastlopen op meerdere leefgebieden en die geen vertrouwen (meer) hebben in officiële instanties. De gezinnen krijgen ondersteuning van een een outreachende sociaal werker die samenwerkt met een ervaringsdeskundige. Hierdoor krijgen ze meer financiële stabiliteit, meer grip op hun leven en zijn ze meer zelfredzaam.

Er is ook een boekje over deze methode samengesteld. Dat is via onderstaande button te downloaden.


Video’s van het VONL evenement op 3 juni:


Volledige weergave van het VONL evenement op 3 juni:

Jorien van der Laan (Senior-onderzoeker aan de Hogeschool van Amsterdam, lectoraat Armoede Interventies) over de aanpak Van Overleven naar Leven (VONL):

Amsterdammer Hoscar kreeg steun van VONL:

In gesprek met onderzoeker Roeland van Geuns over VONL:

Ervaringsdeskundige Lupita vertelt:

In gesprek met Hans van Ewijk over de kracht van VONL: