Toezeggingen
In het onderzoek dat het Huurdershuis in februari 2018 hield onder de woonwagenbewoners geven bewoners onder andere aan dat er te weinig standplaatsen zijn, de standplaatsen te klein zijn en dat er sprake is van achterstallig onderhoud aan de woonwagenkampen. Er zijn nu verschillende toezeggingen gedaan door corporaties en wethouder om de woonsituatie van woonwagenbewoners in Arnhem te verbeteren. En daarmee is een belangrijke mijlpaal bereikt: woonwagenbewoners tellen (weer) mee in Arnhem!
Nieuwe woonvisie
In 2015 had de gemeente Arnhem bewoners opgeroepen om deel te nemen aan bijeenkomsten om tot een nieuwe woonvisie te komen. Diverse Arnhemmers en Arnhemse organisaties namen deze uitdaging aan, waaronder een groep woonwagenbewoners. In deze bijeenkomsten hebben deze groep bewoners steeds opnieuw aandacht gevraagd voor de problemen rond hun woonsituatie. Er werd pijnlijk duidelijk dat er al jaren geen oog was voor woonwagenbewoners en hun bijzondere woonsituatie, die nauw verbonden is met hun cultuur.
Niet meer negeren
Het gevolg van dit participatietraject is dat de gemeente, woningcorporaties en huurdersorganisaties hebben afgesproken om deze groep bewoners niet meer te negeren. Het woonwensenonderzoek was hierbij de eerste stap in de goede richting. Woonwagenbewoners hebben deelgenomen aan interviews en hebben vragenlijsten ingevuld. Momenteel is Het Huurdershuis bezig om samen met de bewoners te komen tot nadere samenwerking met gemeente en corporaties. Wordt dus vervolgd, er staat nog veel te gebeuren!
Meer weten? Neem contact op met Sylvita Meertens van Het Huurdershuis: mail naar s.meertens@huurdershuis.nl of bel 06-46277126.
‘Sleutelen aan het doe-vermogen van burgers’ –Verslag van de participatielezing door Mark Bovens
Op vrijdag 26 januari 2018 vond de eerste ‘participatielezing’ van Movisie plaats. Movisie houdt zich bezig met allerlei thema’s binnen het sociale domein en organiseert hier ook vaak kennisbijeenkomsten voor.
Als spreker nodigden ze deze keer Mark Bovens uit. Hij is onderzoeker bij de Wetenschappelijke Raad voor Regeringsbeleid (WRR) en begeleidde een onderzoek naar het ‘doe-vermogen’ van burgers.
Eropaf! was door Movisie gevraagd om het verhaal van Bovens aan te vullen met ervaringen uit de praktijk van financieel zelfbeheer.
‘Burgers, Buitenlui en Beleidsmakers’ zochten op 6 november in Amsterdam-Slotervaart de spanning op tussen informele burgerinitiatieven en formele instituties. Honderden deelnemers verkenden de dilemma’s en potenties op onderwerpen als wijkteams, het basisinkomen, hinderlijke regels, veiligheid, democratie en zorg.
De 275 deelnemers aan het Nationaal Laboratorium zochten in De Buurtzaak in Amsterdam Slotervaart naar manieren om de frictie tussen formeel – overheid en instituties – en informeel – burgers en hun initiatieven – duurzaam op te heffen, of van wrijving glans te maken. Het hier het verslag van het laboratorium: Hoeveel informaliteit kunnen overheid en instituties verdragen? Zie hier de video: Nationaal Laboratorium, ‘Burgers, Buitenlui en Beleidsmakers’
Bij Movisie verscheen het praktische dossier ‘Wat werkt bij schuldhulpverlening’, geschreven door Martin Zuithof, redacteur bij Eropaf & Co. De publicatie behandelt de vele aspecten die een rol spelen bij zowel materiële als immateriële schuldhulpverlening, schuldpreventie, vroegsignalering en schuldregeling.Het dossier bevat ‘feiten en cijfers’ rondom schulden en schuldhulpverlening. Daarna komt ‘de context’ met de beleidsontwikkeling, wetgeving en actuele discussies aan bod. Vervolgens bevat het dossier een beschrijving van ‘werkzame factoren in schuldpreventie en schuldhulpverlening’. Ten slotte komen zes veelbelovende aanpakken in de schuldhulpverlening aan de orde. Het overzicht van werkzame factoren en veelbelovende aanpakken kan dienen als vertrekpunt voor een nieuwe aanpak in de eigen praktijk.
Het onderzoek ‘Oud-bewoners over hun ervaring in en na Je Eigen Stek’ belicht de ervaringen van voormalig daklozen bij het wonen in zelfbeheer. Bij dit onderzoek van de HvA en Eropaf & Co! waren naast studenten van de HvA en de UvA, ook huidige en oud bewoners van Je Eigen Stek (JES) betrokken als mede-onderzoekers.
In januari 2014 gaven de gemeente Amsterdam (Dienst Wonen, Zorg en Samenleven) en HvO-Querido mede op verzoek van Je Eigen Stek opdracht tot een onderzoek onder oud-JES-bewoners. Onderzoekers Catelijne Akkermans van de coöperatie Eropaf! & Co en Max Huber van de Hogeschool van Amsterdam (HvA), en voerden het onderzoek uit.
Voorbeeld: Handreiking Voorkomen Huisuitzettingen