Huisuitzetting voorkomen doe je zo

Vanwege toenemende belangstelling voor de preventie van huisuitzettingen publiceren we nog eens het dossier ‘Huisuitzetting voorkomen doe je zo’ uit Tijdschrift voor Sociale Vraagstukken van Winter 2021.


(Klik op de afbeelding om het dossier te openen (PDF))

In dit dossier vind je:

-Catelijne Akkermans beschrijft dat het aantal huisuitzettingen wegens huurachterstanden sterk is afgenomen. Toch zijn er nog een paar laatste extra stappen nodig om op nul uit te komen.

-Ans Oudejans over het crisisinterventieteam in Maastricht. Voor huurders die hun huis uit worden gezet, is er De Wachtkamer, een eenvoudige woonvoorziening waar mensen een poosje kunnen nadenken hoe ze verder willen.
Besluiten ze zich onder bewind te laten stellen, dan mogen ze alsnog terug naar hun voormalige woning.

-Aan de basis van de preventie van huisuitzettingen staat de Handreiking Voorkomen huisuitzettingen van Eropaf! In een bijeenkomst met experts uit de wereld van wonen en schulden wordt dit model tegen het licht gehouden.

-‘Ze waren keihard, gingen nergens mee akkoord’. Jelle, Koen en Lina vertellen hoe het is als huisuitzetting dreigt of als je daadwerkelijk je huis verliest. Twee van hen hadden al eerder onder bewind gestaan. Aan de hand van hun ervaringen lopen we langs de verschillende fasen van het model waarmee huisuitzetting is te voorkomen.

-Ervaringsdeskundige Marc Mulder beschrijft hoe huurachterstand meestal gepaard taat met andere schulden. Een succesvolle interventie vraagt daarom om een gezamenlijke oplossing van schuldeisers, schuldenaren, gemeente en
hulpverlening. Alleen dan is escalatie te voorkomen.

-Wie zijn toch die mensen met een huurwoning bij wie vanwege een huurachterstand een huisuitzetting dreigt? Hoe leven zij, wat voor tegenslagen gingen aan de dreigende huisuitzetting vooraf? En kunnen zij in deze crisis werkelijk terugvallen op sociale steun en hulp van professionals?

-Verkenning: Vroeg Eropaf! in Amsterdam. Amsterdamse woningbouwcorporaties, particuliere verhuurders, de gemeentelijke uitkeringsinstantie en andere instellingen voor sociale dienstverlening werken nauw samen om te voorkomen dat huurders uit hun huis worden gezet. Bijstandsgerechtigden met huurachterstand krijgen speciale hulp: de huur wordt op hun uitkering ingehouden en rechtstreeks aan de verhuurder betaald.

-Ondanks alle inspanning om huisuitzetting te voorkomen, kan het er toch van komen. Maar er is een laatste redding: een bijlage bij het huurcontract. Een noodverband dat alle partijen moet aanspreken.

Dit alles en nog veel meer in het TSV dossier Huisuitzetting voorkomen doe je zo.